תשלום דוח תעבורה באיטליה
חזרתם מחופשה מפנקת באיטליה, מלאים בזיכרונות של פסטות ונופים קסומים, ובדיוק כשאתם מתגעגעים לחזור אתם מגלים שנשלח אליכם דוח שמחייב אתכם בקנס תעבורה מארץ המגף. איך? מה? מתי? אנחנו פה לעשות לכם קצת סדר בבלאגן.
קודם כל לפני שתפצחו במזמור "זה לא הגיוני", ו - "לא עשיתי כלום", דעו שחוקי התנועה משתנים ממדינה למדינה, ולכן מומלץ לקרוא להבא מהם חוקי התעבורה המיוחדים ליעד שאליו אתם טסים. כך תוכלו לגלות לדוגמא שבערים מסוימות בעולם אתם לא יכולים להיכנס לאזורים שלמים רק משום שאתם לא גרים בהם, דבר שעלול להוביל לקנס כספי.
חייבים לשלם?
כן. אין ספק שזה מבאס, במיוחד כשכבר התחלתם לתכנן את היעד הבא וזה כל כך מאחוריכם דו"ח מאיטליה, אבל חייב. מה שאתם כן יכולים לעשות, זה לנסות לערער על הדו"ח ולבטלו, אבל שימו לב שזה עלול לעלות לכם בכפל קנס במידה והערעור שלכם לא יתקבל.
במידה והחלטתם לערער, ראשית הסתכלו על מה הדו"ח הניתן, אם ברור לכם שזו טעות וניתן להוכיח זאת, עשו זאת ושלחו להם את הפרטים, אם קרה מקרה של בלבול או דבר שחייב אתכם לנסוע בדרך למרות שהיא אסורה, אתם יכולים עדיין לבדוק את טוב ליבם של הפקידים מעבר לים ולשלוח בקשה לביטול הקנס. בכל מקרה קחו בחשבון שהדבר יכול לגרור בירוקרטיה מעצבנת וארוכה שיכולה להפוך בסופו של דבר גם היא, להוצאה. במקרים מסוימים כאשר התמרור אינו באנגלית ניתן לבקש את צמצום או ביטול הקנס ולקוות שיתחשבו בכך. אבל אם כל זה לא עובד, עדיף לסיים עם זה ולשלם את הדו"ח.
מהו ה - ZTL ולמה צריך להיזהר ממנו?
תיירים רבים השוכרים רכב באיטליה מקבלים לאחר הטיול קנסות יקרים בגלל ה - ZTL, Zona Traffico Limitatoin - באזורים מרכזיים היסטוריים רבים בערים באיטליה הסובלים מבעיות צפיפות בין היתר, מנסים להיאבק בכלי הרכב ע"י תנועה מוגבלת המותרת לאזור ומתן קנסות גדולים למי שנכנס ללא היתר. כך קורה שתיירים תמימים שנכנסים לאזורים הללו מקבלים קנסות גבוהים. יש לציין שלא בכל עיר האזורים האלו קיימים, וגם שהדוחות האלו מופקים אוטומטית ברגע שנכנסים בצורה לא חוקית לחלקים המוגבלים.
פעמים רבות קורה שתייר יראה רכב מקומי מולו חוצה את האזור בלי בעיה ויחליט לנסוע אחריו, מבלי להבין שלרכב זה יש הרשאה שלו אין. כמו כן שימו לב שאם תיכנסו ותבינו את הטעות לאחר מכן, מאחר ומדובר במכונות אוטומטיות, לא תהיה לכם אפשרות לפנות אל הפקח ולהסביר לו שטעיתם, אתם תוכלו לקבל את הקנס דרך החברה שממנה שכרתם את הרכב. הטעייה נוספת היא ה - GPS שיכול להוביל אתכם דרך הדרכים הללו מבלי לציין שזה מנוגד לחוק, כשמדובר באפליקציות האלה, הן לגמרי לא לוקחות את העניין בחשבון. מדובר בקנסות שיכולים גם להגיע לאזור ה130 יורו לאחר העמלה שתגבה חברת ההשכרה של הרכב.
הדרך הכי מומלצת להימנע מקנסות באזורים אלו היא לשאול את נציגי חברת ההשכרה אם ה - ZTL אכן קיימים בעיר בה אתם מטיילים, ואם כן, נסו להחנות את הרכב לפני ההגעה למרכזים אלו ולנסוע בתחבורה הציבורית או מונית.
עוד עניין חשוב שיכול להטעות הוא שישנם אזורי ZTL שסגורים כל היום לתנועה וכאלו שמאפשרים כניסה בשעות מסוימות, הכל בהתאם לכתוב בתמרור שתראו, נסו להבין מה רלוונטי לעיר הספציפית בה אתם מבקרים.
בכל מקרה, במידה וכבר קיבלתם קנס, ההמלצה היא לטפל בו בהקדם, על מנת למנוע ריביות וקנסות נוספים שימשיכו להישלח אליכם לארץ.
מה קורה אם לא משלמים?
עקרונית, אין לרשויות בחו"ל אפשרות לפעול נגד אזרח ישראלי בישראל, אלא במקרים יוצאי דופן בהם הסכום הוא גבוה מאוד. רק הניסיון לפעול נגד אזרח ישראלי בארץ כשלעצמו יביא להוצאה גדולה של הרשות בחו"ל, ולכן לא משתלם להם להתעסק במקרים קטנים של קנסות.
יכול אפילו לקרות שתקבלו לביתכם מכתב שמטרתו לאיים וללחוץ עליכם לשלם דרך עורכי דין שיושכרו מטעם הרשות בחו"ל, זאת לאחר שהחוב לא שולם וצבר ריביות. גם במקרה זה נגיד בזהירות כי אין לפניות אלו תוקף מעשי בארץ.
איך משלמים?
חברת ההשכרה תדאג לשלוח אליכם מכתב מקדים שיתריע על כך שאתם עתידים לקבל קנס שהגיע אל חברת ההשכרה על התקופה שבה נהגתם ברכב, ואם זה לא מספיק, היא תדרוש תשלום של דמי טיפול, שינוע בסביבות ה - 30 יורו. חברת ההשכרה אגב לא תגבה בעבור הרשויות את הקנס שעליכם לשלם, החברות הללו אינן רשאיות להעביר את פרטי האשראי שלכם באופן אוטומטי, הדבר צריך להתקיים בידיעתכם והסכמתכם.
לאחר מכן ישלח אליכם הקנס עצמו שאותו רצוי שתשלמו בהקדם על מנת שלא יצבור ריביות. תוכלו לשלם באמצעות כרטיס אשראי או העברה בנקאית על פי המכתב שתקבלו, ובכל מקרה תמיד רצוי לשמור אסמכתא לביצוע תשלום הדו"ח למקרה שתצטרכו להוכיח אותו בעתיד.
דרך נוספת ונוחה לשלם היא דרך קבוצת "מאני נט" אשר מציעה אפליקציה נוחה לשימוש. לאחר מילוי הפרטים הרלוונטים באתר, החברה תוכל לחסוך לכם זמן וכאב ראש. התשלום יתבצע בצורה מאובטחת לחברה, והיא תבצע את התשלום לרשות הרלוונטית, ותשלח אליכם אסמכתא כהוכחת תשלום. חשוב לדעת שעלות השירות הוא 45 ש"ח לדו"ח.
מה עם הנקודות?
מאחר וחוקי התעבורה אינם זהים בין המדינות השונות, העבירה שביצעתם בחו"ל לא משפיעה על הארץ ולכן לא תקבלו נקודות חובה ולא תישפטו עליהם, ועם זאת, עדיין תצטרכו להתמודד עם הקנס שקיבלתם ולשלמו.
אחרי חופשה חלומית כל כך, הדבר האחרון שאתם רוצים להתעסק איתו הוא תשלום דוחות שמלווים בבירוקרטיה מסורבלת והוצאות יקרות, לכן נציע שלקראת הטיול הבא שלכם הקדישו מספר דק' לחיפוש באינטרנט על מנת להבין למה כדאי לשים לב ביעד הבא שלכם, ובאילו מקומות כדאי להימנע מכניסה רכבית. ואם כבר קיבלתם קנס שכזה - עשו לעצמכם טובה והיפטרו ממנו במהירות האפשרית.