אמנם מקורו של הקפה אינו באיטליה אך האיטלקים הם שייסדו את תרבות הקפה שמוכרת כיום בכל העולם המערבי.
כמו לגלידה האיטלקית, האיטלקים עושים כבוד גם לקפה שלהם. הקפה האיטלקי זכה לשם עולמי בזכות טעמו העשיר והייחודי, איכות הפולים וטיב הקליה האיטלקית.
קלייה איטלקית משתמשת במעט מאד שמן ביחס לקליות הנהוגות במקומות אחרים בעולם, ומפיקה פולים בעלי טעמים עמוקים וחזקים. באיטליה נהוג להשתמש בפולים מזן ערביקה שידוע בטעמו העשיר. בצפון איטליה נוהגים להשתמש גם בפולים מזן רובוסטה שטעמם חזר הרבה יותר והם עם ריכוז גבוה יותר של קפאין מאשר פולי ערביקה.
את הקפה שלהם האיטלקים נוהגים ללגום בחטף, בבוקר בדרכם לעבודה, בעמידה לצד הבר, זה מטעין אותם להמשך היום ולכן הוא חייב להיות מדוייק. הכמות המדוייקת של קפה ביחס למים וטמפרטורה. שלא כמו שנהוג בארץ, באיטליה הקפה מוגש בטמפרטורה נמוכה יותר, פחות חמה, על מנת ללגום אותו בכמה שלוקים מהירים לפני שממשיכים אל שגרת היום.
ברומא נהג כרומאי
אז כאמור, וידוע, האיטלקים אוהבים את הקפה שלהם בעמידה לצד הר. למעשה זהו אקט כל כך שגרתי שמחיר הקפה הוא נמוך ומתאים לכל כיס, אך כאשר תשבו ותזמינו קפה אל השולחן בבית קפה איטלקי, מחירו יהיה יקר פי כמה. כאשר איטלקי ניגש לבריטסה הוא מזמין פשוט 'קפה' לא אספרסו, לא הפוך, אלא פשוט קפה, והבריסטה יודע להגיש לו אספרסו מדוייק וחזק ללא שום דבר ליד, לא סוכר ולא עוגיה, רק קפה.
נעשה סדר במושגי הקפה שייסדה תרבות הקפה האיטלקית
אספרסו Espresso - כפי שציינו לעיל, אם בארץ אתם מזמנים אספרסו באיטליה תבקשו 'קפה', ומידותיו המדוייקות הן: 7 גר' קפה טחון ו-30 מ"ל מים
אספרסו ארוך Lungo - כמו האספרסו, כלומר 7 גר' קפה אך עם 45 מ"ל מים
אספרסו כפול Doppio - הכל כפול, מנה כפולה של קפה, 14 גר', ומנה כפולה של מים, 60 מ"ל
ריסטרטו Ristretto - שלוק מעורר עצבני של מנת אספרסו, כלומר 7 גר' קפה טחון, ורק 15 מ"ל מים
קפוצ'ינו Cappuccino - רגילים לשתות קפה הפוך? באיטליה תזמינו קפוצ'ינו, הוא ההפוך הידוע. מורכב משליש קפה ומים רותחים, שליש חלב חם ושליש קצף חלב. לא תתפסו איטלקי שותה קפוצ'ינו אחרי השעה 11:00 בבוקר. לתיירים יש הנחה ויגישו לכם אם תזמינו גם אחר הצהרים, אך איטלקי שיזמין קפוצינו אחרי הבוקר יקבל הרמת גבה.
לאטה Latte - אוהבים להזמין הפוך חלש? באיטליה הזמינו לאטה, הוא עשוי דומה לקפוצ'ינו רק יחס הקפה והחלב שונה, בלאטה יש יותר חלב מקפה ולכן הוא חלש יותר. המילה לאטה באיטלקית משמעותה חלב.
מקיאטו Makiato - משמעות המילה מקיאטו באיטלקית היא מוכתם, מלשון כתם, וכזה המקיאטו, הוא למעשה אספרסו (7 גר' ו-30 מ"ל) ועליו נגיעת (כתם) חלב מוקצף.
לאטה מקיאטו Latte Makiato - בדיוק ההיפך מהמקיאטו, או מה שקוראים בבתי הקפה בארץ, 'קפה ילדים', כלומר חלב מוקצף ועליו כתם קפה. יותר חלש מזה אין!
אמריקנו Americano - אגדה אורבנית מקומית גורסת ששמו של הקפה הוא מזמן מלחמת העולם השניה, עת הוצבו חיילים אמריקאים באיטליה והתקשו לעכל את הקפה האיטלקי בגלל חוזקו, שכן הם רגילים היו לקפה האמריקאי, הפילטר, שהוא חלש משמעותית מהאספרסו האיטלקי. לכן היו מבקשים למשוך מים רותחים עד למעלה כדי להחליש את מרירותו של הקפה.
אפוגאטו Afogato - שייך בכלל למחלקת הקינוחים האיטלקיים, ואחד המוצלחים ביניהם. מנת קפה אספרסו (7 גר', 30 מ"ל) ומעל מונח לו כדור גלידת וניל שנמס לאיטו אל תוך הקפה החם. האיטלקים נוהגים לאכול את הגלידה ולבסוף לשתות את האספרסו שבינתיים חלק מהגלידה נמסה אליו והמתיקה אותו ברכות. טעים ממש!
שאקרטו Shakerato - הוא מנת אספרסו, כלומר 7 גר' קפה ו-30 מ"ל מים, במיכל עם קרח מנוער ומשוקשק ואז נמזג אל הכוס יחד עם הקרח הנותר. למי שמכיר, ביוון השכנה מאד פופולארי ונקרא פרדו Freddo/
מוקה Moka - בין הקפה הפופולארי ביותר באיטליה, המוקה הוא פשוט קפה טחון שמכינים במקינטה ולא במכונת אספרסו. הטחינה היא קצת אחרת מזאת שמשמשת במכונת אספרסו. המקינטה האיטלקית היא כלי נהדר, משמעות השם 'מכונה קטנה'. חלקה התחתון הוא מיכל בו מכניסים את המים, עליו יושבת המסננת שם מכניסים את הקפה הטחון ומעל מתברג מיכל עם צינורית שפולטת את הקפה המבושל כאשר הוא מגיע לרתיחה וממנו מוזגים אל הכוס. אין בית באיטליה שלא מחזיק מקינטה. אין.
אז ניפגש לקפה
באיטליה.